Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση, απαντώντας με στοιχεία σε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για θέματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η οικονομία και η ανταπόκριση του κράτους σε καταστάσεις κρίσης.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής επέλεξε να παρουσιάσει το έργο δυόμισι χρόνων της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Πέλλα. Αναφέρθηκε σε έργα υποδομής, όπως ο Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα ή το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, στη στήριξη στον πρωτογενή τομέα, στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, αλλά και σε θέματα καθημερινότητας. Ο Λάκης Βασιλειάδης στη συνέχεια δικαιολόγησε θεσμικά την αρνητική του ψήφο στην πρόταση δυσπιστίας, εξηγώντας πως η Κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης της Κοινωνίας της Πέλλας, συνεπώς και της δικής του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συμμετέχουμε σήμερα στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να συζητήσουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που συνυπογράφουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιτία, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης που συνυπογράφετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης -κατά την άποψή σας- και τα επιχειρήματα που τη συνοδεύουν συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες. Ας τις δούμε μία προς μία.
Αναποτελεσματικότητα -λέτε- στη διαχείριση πανδημίας. Ποια είναι η πραγματικότητα; Αρχικά, είχαμε υποδειγματική αντιμετώπιση του φαινομένου κατά την κρίσιμη φάση του ξεσπάσματος, όπου η Κυβέρνηση ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά, παίρνοντας μέτρα νωρίτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η ενίσχυση του ΕΣΥ, αρχικά στο κρίσιμο κομμάτι των ΜΕΘ, όπου οι κλίνες από πεντακόσιες πενήντα επτά που ήταν το 2019 έχουν φτάσει τις χίλιες τριακόσιες. Σταδιακά περνάμε στον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στην περιφέρεια, εκεί όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ΕΣΥ ενισχύθηκε επίσης με δεκατέσσερις χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, ενώ και για το 2022 αναμένονται έξι χιλιάδες επιπλέον προσλήψεις. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι ο αριθμός των εντατικολόγων ή των πνευμονολόγων δεν είναι απεριόριστος ούτε μπορούν να εκπαιδευτούν νέοι από τη μία ημέρα στην άλλη. Όταν το εμβόλιο που υποστηρίζατε ότι δεν υπάρχει έγινε διαθέσιμο, οργανώθηκε με πρωτοφανή και υποδειγματικό τρόπο η επιχείρηση «Ελευθερία».
Ποια ήταν η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εθνική προσπάθεια; Για μία ακόμη φορά η υπονόμευσή της, είτε αυξάνοντας συνεχώς τα νούμερα των υγειονομικών που ζητούσατε να προσληφθούν, όταν βλέπατε ότι η Κυβέρνηση έτρεχε πιο γρήγορα και από τις κραυγές σας, είτε καλλιεργώντας τον φόβο με το εμβόλιο, με αποτέλεσμα σήμερα το ποσοστό των ανεμβολίαστων, ειδικά στις κρίσιμες ηλικίες, να κρατά ψηλά τον αριθμό των απωλειών. Για ποια αναποτελεσματικότητα μιλάτε, λοιπόν, όταν το λαϊκό αίσθημα που επικαλείστε εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας με τη φράση «ευτυχώς που δεν μας συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»;
Πάμε τώρα στην οικονομία. Παρά τις αντιξοότητες και παρά το μεγάλο πλήγμα από την πανδημία στον τουρισμό παρατηρούμε ισχυρή ανάκαμψη και πάντως ταχύτερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, σε αυτή την άτυχη συγκυρία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε στη Βουλή μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη και τα αδύναμα στρώματα περίπου 43 δισεκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ενίσχυσε την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας. Παρατηρούμε, επίσης, μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών και εμβληματικές επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς που θα δημιουργήσουν πολλές και καλοπληρωμένες νέες δουλειές. Ακόμα και το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα αγαθά, το οποίο οφείλεται σε διεθνείς παράγοντες, η Κυβέρνηση έσπευσε να το αντιμετωπίσει, προσφέροντας στήριξη στα νοικοκυριά.
Όλες αυτές τις σημαντικές παρεμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε και οι μόνες προτάσεις που έκανε αφορούσαν αύξηση των δαπανών του κράτους, την ίδια δηλαδή συνταγή που μας οδήγησε στη μεγάλη κρίση χρέους.
Τρίτη κατηγορία επιχειρημάτων περί δήθεν αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης η αντιμετώπιση κρίσεων. Ας ξεκινήσουμε από την κατάσταση που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Προστασία το 2019: Μερικά γραφεία σε έναν ακατάλληλο χώρο, υποστελεχωμένη και χωρίς εξοπλισμό. Μέσα σε δύο χρόνια αυτή η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια βελτίωσης παραμένουν προφανώς σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «112», το οποίο ήταν στα συρτάρια για πάρα πολλά χρόνια και σήμερα είναι πλήρως λειτουργικό σώζοντας ζωές.
Στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική προφανώς και υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ήταν ένα σπάνιο σε ένταση φαινόμενο για την Αττική. Τέτοιες χιονοκαταιγίδες αντιμετωπίζουμε συχνά στην Πέλλα. Τις γνωρίζουμε και οι πολίτες και οι υπηρεσίες και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, όπως κι έγινε σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας αυτές τις μέρες. Έχουμε πάρει ήδη τα μαθήματά μας, όπως και στην περίπτωση της «Μήδειας», ενώ μεταρρυθμίσαμε και τον τρόπο αποζημιώσεως από το κράτος προς τον πολίτη για φυσικές καταστροφές.
Στην πρόταση δυσπιστίας, λοιπόν, λέτε πως η Κυβέρνηση δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Εγώ ως Βουλευτής Πέλλας θα μιλήσω για τους πολίτες της Πέλλας και για το τι έχουν δει στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πολίτες της Πέλλας, λοιπόν, έχουν δει να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από πολλά χρόνια το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για την Περιφερειακή Ενότητα που δεν είναι άλλο από τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα. Επιπλέον, δρομολογούνται έργα υποδομών, όπως το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας, η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις και αργότερα η επέκτασή του και αλλού και σημαντικά έργα άρδευσης, όπως το φράγμα Αλμωπαίου. Επίσης, βλέπουν τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τόσο σημαντικό για την οικονομία της Πέλλας πρωτογενή τομέα. Μετά από χρόνια οι αγρότες μας πιστώνονται τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις στην ώρα τους, ενώ για πρώτη φορά το κράτος τηρεί την υποχρέωσή του και ενισχύει τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται συνειδητά με τη γη μέσω προγραμμάτων και κινήτρων.
Στην Πέλλα βλέπουμε τη στάση της Κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και την αποτελεσματική υπεράσπιση των εδαφών και των δικαιωμάτων μας από τον Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων, όπως των αεροσκαφών Rafale. Όμως, βλέπουμε τη στάση της Κυβέρνησης και σε θέματα της καθημερινότητάς μας, όπως είναι τα άλματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη ή στα ευαίσθητα θέματα των ατόμων με αναπηρία.
Παρά τις δυσκολίες και τις αστοχίες, εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Γίνονται και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προχωράμε.
Αντιθέτως, λοιπόν, αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Οπότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν είχατε κάνει εσείς την αυτοκριτική σας, δεν θα μιλούσατε για τη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Για να αντιμετωπίσετε δικά σας πολιτικά αδιέξοδα καταφεύγετε στην πόλωση, την καταστροφολογία και τα ψεύδη.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Πέλλας, κύριε Πρόεδρε. Συνεπώς, έχει και τη δική μου εμπιστοσύνη και γι’ αυτό και θα καταψηφίσω την πρόταση δυσπιστίας. Σας ευχαριστώ πολύ.»