Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης».
Ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στα σημαντικά σημεία του νέου νομοσχεδίου τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξής των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν και την αλλαγή των ορίων απόδοσης σύνταξης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Τοποθετήθηκε επίσης, για την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, τονίζοντας πως πρόκειται για προσωρινή λύση στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού σε εργασίες γης, σε εργοστάσια και στον τουρισμό, προτείνοντας ωστόσο και την αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος, επανέλαβε το αίτημα για δημιουργία Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ στην Πέλλα και επαίνεσε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκπλήρωση του αιτήματος των αγροτών – ιδιοκτητών καταλυμάτων για διατήρηση του καθεστώτος τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα και σε λίγο χρόνο μετά τις εκλογές έχει ξεκινήσει ένα ουσιαστικό και ευρύ μεταρρυθμιστικό έργο, που μοναδικό στόχο έχει την εξέλιξη του κράτους και τον εκσυγχρονισμό του.
Σήμερα, καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που φιλοδοξεί να εξαλείψει προβλήματα του παρελθόντος και να διαμορφώσει μία νέα κουλτούρα στα εργασιακά ζητήματα. Η κυριότερη καινοτομία είναι η κατάργηση του τριμερούς συστήματος εποπτείας και η ανάθεση της σε μία ενιαία αρχή που θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Θα ήθελα, όμως, εγώ σήμερα να εστιάσω σε ορισμένα καίρια σημεία του σχεδίου νόμου. Καταρχάς με το παρόν νομοθέτημα δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους, που επιθυμούν να εργαστούν, να το πράξουν πλέον χωρίς καμία περικοπή της τάξεως του 30% που ήταν μέχρι σήμερα από τη σύνταξή τους, αλλά με μία επιβάρυνση της τάξης του 10% των ασφαλιστέων αποδοχών τους ή του 50% της ασφαλιστικής κλάσης κύριας σύνταξης εφόσον πρόκειται για μη μισθωτούς. Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε έμπειρο προσωπικό να παρέχει τις υπηρεσίες του όπου χρειάζονται. Ταυτόχρονα, επίσης, σε πολλές περιπτώσεις χαμηλών συντάξεων το σχέδιο νόμου δίνει πλέον τη δυνατότητα να τονωθεί το εισόδημα των ανθρώπων αυτών. Να θυμίσουμε πως πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να εργάζονται αδήλωτα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων αναπηρίας, επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η στρατηγική αυτή του Υπουργείου, πέρα από το σαφές κοινωνικό πρόσημο που φέρει, λύνει και ουσιαστικά ζητήματα.
Για παράδειγμα, όσον αφορά την Πέλλα παρατηρούμε ότι συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως συντηρητές μηχανημάτων στις βιομηχανίες τείνουν να εξαλειφθούν. Γι’ αυτό και σήμερα συχνά επαναπροσλαμβάνονται έμπειροι συνταξιούχοι τεχνίτες για τις θέσεις αυτές. Αυτή η πρακτική σίγουρα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό και λέμε εδώ και καιρό ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διατήρηση της γνώσης παλαιών εργασιών με συγκεκριμένες ειδικότητες μέσα από τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ με στοχευμένα τμήματα ανά την επικράτεια βάσει των αναγκών της κάθε περιφερειακής ενότητας.
Τόσο ο Υπουργός όσο και ο διοικητής της ΔΥΠΑ ασπάζονται τις ανησυχίες μας, τις οποίες έχουμε συζητήσει πολλές φορές και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και για την Πέλλα, που δεν διαθέτει ΕΠΑΣ, αλλά και για άλλες περιφερειακές ενότητες.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα που κάνει το σχέδιο νόμου είναι η επέκταση του επιδόματος μητρότητας και για τις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και για τις αγρότισσες.
Η λήψη του κατώτατου μισθού για εννέα μήνες, πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας τους, προφανώς θα μετριάσει το άγχος της μητρότητας στο ελεύθερο επάγγελμα και στον αγροτικό τομέα, στηρίζοντας αυτές τις νέες οικογένειες.
Επιπλέον, σε ένα θέμα το οποίο πολλές φορές είχα θέσει στους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και από αυτό το Βήμα της Βουλής, πάλι αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση. Έτσι, λοιπόν, αλλάζουν τα όρια απόδοσης σύνταξης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με χρέη στον e-ΕΦΚΑ. Έτσι, από 20.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για το πρώην ΤΕΒΕ και για τον πρώην ΟΓΑ σήμερα αυτά αυξάνονται σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα.
Παράλληλα, όπως ζητήσαμε αρκετές φορές, επίσης, θεσπίζεται μηχανισμός παρακράτησης ποσοστού της μηνιαίας αυτής σύνταξης και δόσεων μέχρι την εξόφληση του χρέους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ότι πλέον έχουμε έναν μηχανισμό που επιτρέπει σε χιλιάδες οφειλέτες και σύνταξη να πάρουν, αλλά και να ξεπληρώσουν οριστικά το χρέος τους.
Στο σχέδιο νόμου, όμως, περιλαμβάνεται άλλη μία διάταξη που αφορά ειδικότερα και την Πέλλα και συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων έως δέκα δωματίων οι οποίοι παράλληλα είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα των Αγροτών, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις στο Λουτράκι, στον Άγιο Αθανάσιο, θα πληρώνουν αυτές τις χαμηλές εισφορές οι οποίες πρόκειται να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2023, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι συγκεκριμένοι κλάδοι θα υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και όχι του πρώην ΟΑΕΕ.
Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως το Υπουργείο ακούει και πάλι τα αιτήματα των πολιτών. Ήταν κάτι που συζήτησα με τους Υπουργούς και εδώ δίνουμε λύση και αυτό το λέω επειδή είχα καταθέσει και εδώ ως κοινοβουλευτική αναφορά το σχετικό αίτημα των αγροτών-μικροϊδιοκτητών ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Πέλλας για την εξαίρεση από την υποχρεωτική υπαγωγή στο Μητρώο Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Υπουργός εισάκουσε το αίτημά τους.
Τώρα, όσον αφορά την πολυσυζητημένη τροπολογία με γενικό αριθμό 56 και ειδικό αριθμό 7 για την οποία έχει γίνει αρκετός λόγος, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δίνει λύσεις σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες προβλημάτων. Αφ’ ενός, μπαίνει μία τάξη με το καθεστώς χιλιάδων παράνομων μεταναστών που βρίσκονται ούτως ή άλλως στη χώρα μας εδώ και χρόνια, οι οποίοι εργάζονται οι περισσότεροι από αυτούς παράνομα, ενώ αυστηροποιείται το πλαίσιο και για τους μετακαλούμενους. Αφ’ ετέρου, δίνει μία προσωρινή -θα έλεγα, βέβαια- λύση στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού σε εργασίες γης, σε εργοστάσια, στον τουρισμό, στο οποίο έχω αναφερθεί πάμπολλες φορές από αυτό εδώ το Βήμα. Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις επιταχύνονται οι επιστροφές και αξιοποιείται το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό με συμβόλαιο εργασίας για όσους μετανάστες ήδη είναι εδώ και ουσιαστικά εργάζονται για πάνω από τρία χρόνια. Μπορεί να είναι αυτό μία μόνιμη λύση; Προφανώς και όχι, ένα παυσίπονο θα είναι ουσιαστικά μέχρι να συνάψουμε νέες αναγκαίες διακρατικές συμφωνίες μετάκλησης, οι οποίες δυστυχώς παίρνουν χρόνο.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Έχουμε ψηφίσει διάταξη πάλι με τροπολογία, ήταν τότε για τη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους πηγαίνουν εποχικά εργάτες γης. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Αυτό εγώ θα έλεγα ως μία πρόταση να επεκταθεί και στους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης και όχι προαιρετικά, αλλά για να μπορέσουν να διατηρήσουν ουσιαστικά το δικαίωμα σε αυτό το επίδομα να πρέπει να προσκομίζουν κάποια ένσημα κατά τη διάρκεια του χρόνου σε τέτοιες εργασίες με μεγάλες ελλείψεις. Προφανώς, βέβαια, δεν αναφέρομαι ούτε σε άτομα με αναπηρίες ούτε σε υπερήλικες δικαιούχους, αλλά σε ανειδίκευτους μακροχρόνια άνεργους που μπορούν να εργαστούν και δεν βρίσκουν δουλειά.
Εν κατακλείδι, ο Υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης και το Υπουργείο Εργασίας φέρνουν μία ολοκληρωμένη ρύθμιση που συμβάλλει ενεργά και ουσιαστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και επιδιώκει να μειώσει την ανεργία. Είναι μία αξιοσημείωτη -θα έλεγα- νομοθετική πρωτοβουλία που θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση και θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων εργασίας.
Για τους λόγους, λοιπόν, αυτούς υπερψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ»