Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας έρχεται να δώσει επιπλέον κίνητρα για την μείωση των άγονων προκηρύξεων και ειδικά για τις περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από το ιατρικό προσωπικό, όπως είναι και η Πέλλα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Α. Γεωργιάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα νέα ΚΥΑ η οποία θα διευρύνει τα κριτήρια για τις άγονες περιοχές προσθέτοντας σε αυτές, τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο των διαδοχικών άγονων προσλήψεων για μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης άμεσα ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει την περίπτωση της Πέλλας ώστε να ενταχθεί στη διεύρυνση της ΚΥΑ, καθώς έχει όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Σήμερα, διαβεβαίωσαν τον Βουλευτή, ο Υπουργός κ. Α. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους ότι οι μονάδες υγείας της Πέλλας θα ενταχθούν τελικά στις άγονες περιοχές τύπου Β’.

Συγκεκριμένα για τις περιοχές όπου οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος κηρύσσονται διαδοχικά άγονες, θα ενεργοποιείται η κατάταξη στην κατηγορία Άγονο τύπου Α’ ή Β’, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος και θα ενεργοποιείται η παροχή των αντίστοιχων κινήτρων που αναφέρονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Τα νοσοκομεία της Π.Ε. Πέλλας θα ενταχθούν στην κατηγορία Β’ καθώς παρατηρείται το φαινόμενο των συνεχώς άγονων προκηρύξεων, όπου θα προβλέπεται επίδομα ύψους 2.400 ευρώ μεικτά επιπλέον του μισθού της θέσης, και σε όσους εμπίπτουν στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής, Ανατομικής Ακτινολογίας, Εργαστηριακής Ιατρικής) προβλέπεται 4.800 ευρώ μεικτά επιπλέον τον χρόνο. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν και για τους ιατρούς που ήδη υπηρετούν στις άγονες περιοχές, ενώ μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ θα επαναπροκηρυχθούν προσκλήσεις.

Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά:

«Η Κυβέρνηση συστηματικά μέσα στον τελευταίο χρόνο επιχειρεί με ουσία και συνέπεια να επιλύσει το πρόβλημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, με προκηρύξεις, και τώρα με ισχυρά κίνητρα τόσο με την διεύρυνση των κριτηρίων για τις άγονες περιοχές όσο και με επιπλέον οικονομική ενίσχυση που θα λαμβάνουν οι ιατροί που θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε αυτές τις περιοχές. Βασικός στόχος είναι τα νοσοκομεία της χώρας να εξυπηρετούν τους πολίτες και να μειωθεί η ταλαιπωρία από την έλλειψη ειδικοτήτων. Η υγεία αποτελεί μια βασική μου προτεραιότητα και συνεχίζω να παρακολουθώ στενά τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών υγείας της περιοχής μας, διεκδικώντας αλλά και προωθώντας τις προτάσεις προς τους αρμόδιους. Ευχαριστώ πολύ τους δύο υπουργούς για την συνεχή και παραγωγική συνεργασία».

(Φώτο Αρχείου)