Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε με άρθρο του στο σημερινό φύλλο της Political για το ζήτημα της ακρίβειας. Συγκεκριμένα τόνισε πως το πρόβλημα αποτελεί μια σημαντική πρόκληση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή τη περίοδο. «Βλέπουμε οι οικογένειες στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην επαρχία να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές τους ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε επίσης στο γεγονός πως παρά την αναπτυξιακή πορεία που έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού δεν επιτρέπει να φανεί η πορεία αυτή στην οικονομία των νοικοκυριών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Λάκης Βασιλειάδης κατέγραψε την κυβερνητική στρατηγική που πρόκειται να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα και βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες: την σταδιακή αύξηση των μισθών και την επαναφορά των τιμών που θα επιτευχθεί και μέσα από συστηματικούς ελέγχους. Καταλήγει δε ότι το στοίχημα είναι «να ακολουθηθούν πιο τολμηρές και επιθετικές λύσεις που θα οδηγήσουν γρήγορα σε μια εναρμόνιση του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και θα ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τα βάρη που έχουν φορτωθεί».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή «μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την άκρατη ανάπτυξη και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο για την χώρα μας αναπτυξιακό μοντέλο».

 

Ολόκληρο το άρθρο του Λάκη Βασιλειάδη μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Political: https://rb.gy/fq92tu

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του άρθρου:

 

Το πρόβλημα της Ακρίβειας και η ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις

 

Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει παγιωθεί για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και αυξάνοντας το κόστος ζωής των Ελλήνων πολιτών. Αυτό ίσως αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της περιόδου, καθώς βλέπουμε οι οικογένειες στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην επαρχία να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές τους ανάγκες.

Παρόλο που η ακρίβεια αποτελεί μια συνέπεια του γενικότερου διεθνοπολιτικού κλίματος και των πολεμικών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι σημαντικό σε εθνικό επίπεδο να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο για όλους.

Δεν νοείται να υπάρχει ανάπτυξη με μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην χώρα και ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται τόσο η αγοραστική δύναμη όσο και δυνατότητα των οικογενειών να ανταπεξέρχονται στα καθημερινά τους έξοδα αλλά και στις βασικές τους ανάγκες. Η αύξηση των αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και των ενοικίων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους πολίτες.

Το μοντέλο της άκρατης ανάπτυξης που οδηγεί τελικά στην φτωχοποίηση των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών της χώρας, αλλά και στην συρρίκνωση των μεσαίων, κυρίως λόγω των μεγάλων και ανεξέλεγκτων εισροών κεφαλαίων δεν θα λειτουργήσει προς όφελός μας μακροπρόθεσμα. Χρειάζεται να δούμε στρατηγικά τις δυνατότητες μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των ίδιων των Ελλήνων και όχι των ξένων επενδυτών. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα χρειαστεί σίγουρα μια αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγικού πλάνου ώστε αφενός να αξιοποιήσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας χωρίς όμως να μειώνουμε το εγχώριο βιοτικό επίπεδο των ντόπιων.

Οι Έλληνες δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να αγοράσουν κατοικίες ενώ πολλές από τις καινούριες κατασκευές απευθύνονται αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές με μεγάλα κεφάλαια. Η κατάσταση αυτή ωθεί τα ενοίκια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ζωή των οικογενειών. Συνέπεια όλων αυτών είναι τελικά η σταδιακή αύξηση των μισθών να μην καταφέρει να ισοφαρίσει και να βελτιώσει την κατάσταση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις ακόμα και σε επίπεδα που μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξετάσει αλλά υπάρχουν ως πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό επιχειρεί να βάλει ένα φρένο στο φαινόμενο της ακρίβειας μέσα από μια ευρεία γκάμα μέτρων που φαίνεται ότι σε ένα βαθμό έχει επιφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα όμως επιμένει και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν το χάσμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών μεγαλώνει και τα νοικοκυριά γίνονται φτωχότερα αντί να επωφελούνται από την μεγέθυνση της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει θέσει νέους στόχους προκειμένου να αντιμετωπίσει το συνεχιζόμενο πρόβλημα. Ο άξονας της νέας κυβερνητικής στρατηγικής είναι διττός: Ο πρώτος, είναι η επιδίωξη της σταθερής αύξησης των εισοδημάτων. Ένα ζήτημα δομικό και διαρθρωτικό. Η δεκαετής οικονομική κρίση οδήγησε τα νοικοκυριά σε μια δραματική μείωση μισθών η οποία θα πρέπει πλέον να αντιστραφεί. Είναι σημαντικό όμως να μην κινδυνέψει η δημοσιονομική σταθερότητα για την οποία έχουμε κοπιάσει και θυσιάσει πολλά τα προηγούμενα χρόνια.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την κυβερνητική πολιτική στην αγορά. Παρά την σταδιακή αποκλιμάκωση που παρατηρείται θα πρέπει να συμβάλλουμε στην πιο γρήγορη επαναφορά των τιμών μέσα από μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών. Είναι σημαντικό που πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν και αποφεύγονται αρκετές περιπτώσεις κερδοσκοπίας. Αυτό είναι κάτι που η σημερινή κυβέρνηση το έχει πετύχει και θα συνεχίσει να το λειτουργεί και να το βελτιώνει.

Πέρα από αυτά, όμως, χρειάζονται και πιο τολμηρές και επιθετικές λύσεις που θα οδηγήσουν γρήγορα σε μια εναρμόνιση του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και θα ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τα βάρη που έχουν φορτωθεί. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να είναι πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις, θα πρέπει να βασίζονται σε καλά μελετημένες πολιτικές στρατηγικές και να έχουν ως βασικό τους άξονα τον Έλληνα πολίτη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την άκρατη ανάπτυξη και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο για την χώρα μας αναπτυξιακό μοντέλο.