Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα τις καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τις θεομηνίες με τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που κατέστρεψαν παραγωγές ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων και άλλων προϊόντων που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής και άλλες λίγο πριν από αυτό. Ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη πως ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναγνωρίσει τις ζημιές και να πάει σε αναγγελίες βάσει του νόμου που προτείνει και η ΕΘΕΑΣ, ώστε η ζημιά να καλυφτεί δίκαια, άμεσα και γρήγορα. Τα έξοδα των παραγωγών τη στιγμή της καταστροφής είχαν ήδη γίνει και μάλιστα με αυξημένα κόστη. Συνεπώς, η απροσδόκητη καταστροφή του προϊόντος οδηγεί τους παραγωγούς και πάλι σε απόγνωση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Λάκης Βασιλειάδης χρειάζεται να ρυθμιστεί η έγκαιρη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής των βιομηχανιών για την αγορά της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων. «Ο παραγωγός οφείλει να ξέρει την εκάστοτε ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τι ποιότητα πουλάει και πόσο την πουλάει», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ, από την αρχή της συγκομιδής παρατηρείται μια μη ομαλή απορρόφηση. «Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να εξυγιάνει την σχέση ανάμεσα στους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τις βιομηχανίες και θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Η αγροτική οικονομία μπορεί να ενισχυθεί μόνο με ισχυρούς παραγωγούς, συνεταιρισμούς και βιομηχανία.  Πρόκειται για ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν με πολλά οφέλη για την εθνική και την τοπική οικονομία αλλά και για χιλιάδες οικογένειες παραγωγών. Είναι σημαντικό να βρεθεί συνεργατικά και θεσμικά μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά δεν θα αφήνει περιθώρια άναρχης λειτουργίας. Ακόμα μπορούν να βρεθούν λύσεις στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα τρίτο πρόβλημα που ταλανίζει τους παραγωγούς είναι τα παραμορφωμένα ροδάκινα που συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία και να καταστρέφει καλλιέργειες. Η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, κρίνεται αναγκαία καθώς θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες αφού ο κίνδυνος για τον κλάδο είναι μεγάλος. Αντίστοιχα υπάρχει ανάγκη να περιοριστεί η ζημία από το βακτήριο στα Αχλάδια. Βραχυχρόνια, οι  παραγωγοί που επλήγησαν θα πρέπει να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματος, αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει οι ειδικοί να προτείνουν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας πριν εξαπλωθεί περεταίρω.

Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά με αυτά τα ζητήματα πως «Είναι ίσως πλέον επιτακτικό να εξετάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτικής πολιτικής που θα μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα των παραγωγών ως προς την τιμή πώλησης των προϊόντων τους. Θεωρώ πως μια τέτοια πολιτική θα ευνοήσει την παραγωγή στο σύνολο της και θα προστατέψει και την ίδια την αγορά από περιπτώσεις άναρχης διευθέτησης. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει άναρχη αγορά, σημαίνει ομαλή λειτουργία εντός συγκεκριμένων πλαισίων που δεν θα επιτρέπουν την εκμετάλλευση ομάδων όπως οι αγρότες. Είναι προς το συμφέρον της ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής να βρεθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Ο Βουλευτής παρακολουθεί εδώ και μέρες στενά τα ζητήματα αυτά σε χωράφια με παραγωγούς, σε συνεταιρισμούς αλλά και με υπεύθυνους βιομηχανιών. Έχει συνομιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και άκουσε όλες τις πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό έκρινε πως θα πρέπει να βρεθούν θεσμικές λύσεις που θα προέρχονται από την συνεννόηση των μερών, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Αν δεν επιλυθούν με ρεαλισμό και συναίνεση τα ζητήματα αυτά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει η χώρα σε ανταγωνιστικότητα και παραγωγική δυναμική.

Σύμφωνα με τον Λάκη Βασιλειάδη, «υπάρχει η ωριμότητα να συζητήσουμε και να βρούμε πραγματικές και μόνιμες λύσεις που θα ωφελούν όλα τα μέρη και κυρίως την χώρα και την περιοχή μας. Έχω μάθει πάντοτε να μιλάω με ειλικρίνεια. Συζητάω με όλα τα μέρη ώστε να έχω σαφή και πλήρη εικόνα για το εκάστοτε ζήτημα και θα συνεχίσω να διεκδικώ το δίκαιο». Το επόμενο διάστημα ο Βουλευτής προτίθεται να κλιμακώσει τις συναντήσεις με την αρμόδια πολιτική ηγεσία για να μπορέσουν τα ζητήματα αυτά να βρουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως ανταποκρίνεται ουσιαστικά και έμπρακτα σε κάθε πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες και ανέκαθεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Είμαι βέβαιος πως θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και σε αυτή την περίπτωση» τόνισε ο Βουλευτής.