Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Λάκης Βασιλειάδης, ενημέρωσε σχετικά με μια πολύ σημαντική εξέλιξη που έρχεται να φέρει τις επόμενες μέρες η δημοσίευση της ΚΥΑ του Υπουργείου Υγείας, διευρύνοντας τα κριτήρια για τις άγονες περιοχές προσθέτοντας σε αυτές τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο των διαδοχικών άγονων προσλήψεων για μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Η ΚΥΑ αυτή είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας τον Ιούλιο. Τότε ο Βουλευτής είχε ζητήσει από τον Υπουργό να εξετάσει την περίπτωση της Πέλλας, ώστε να ενταχθεί στη διεύρυνση της ΚΥΑ καθώς έχει όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Επίσης είχε λάβει την διαβεβαίωση από την ηγεσία του υπουργείου ότι οι μονάδες υγείας της Πέλλας θα ενταχθούν τελικά στις άγονες περιοχές τύπου Β’.

«Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε παραθέσαμε στοιχεία τα οποία έδιναν μια σαφή εικόνα για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας ως παραμεθόριος, με αποτέλεσμα να αποφασίσει το υπουργείο για ένταξη της Πέλλας στην Κατηγορία των άγονων περιοχών τύπου Α’», ανέφερε ο Λάκης Βασιλειάδης και συνέχισε λέγοντας ότι «Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή μας καθώς όχι μόνο για πρώτη φορά εντάσσεται στις άγονες περιοχές αλλά αναγνωρίζεται και το μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων που έχει σε ιατρικό προσωπικό και ως εκ τούτου εντάσσεται στην κατηγορία με τα μέγιστα κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού». «Αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο Βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένα για την κατηγορία Α προβλέπεται επίδομα ύψους 3.600 ευρώ τον χρόνο μικτά επιπλέον του μισθού της θέσης και σε όσους εμπίπτουν στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής, Ανατομικής Ακτινολογίας, Εργαστηριακής Ιατρικής) προβλέπεται το επίδομα ύψους 7.200 ευρώ τον χρόνο μικτά. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν και για τους ιατρούς που ήδη υπηρετούν στις άγονες περιοχές, ενώ μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ θα επαναπροκηρυχθούν προσκλήσεις.

Ο Λάκης Βασιλειάδης παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή ενεργά το θέμα και τις εξελίξεις και θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο υπουργός και η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαπίστωσαν το πρόβλημα και όχι μόνο ενέταξαν την Πέλλα αρχικά στις Άγονες περιοχές τύπου Β’, αλλά προχώρησαν και σε μετέπειτα διορθώσεις, ώστε να την εντάξουν τελικά στις Άγονες περιοχές τύπου Α’ αφού εξετάστηκαν προσεκτικά και ορθά όλα τα στοιχεία των άγονων προκηρύξεων που είχαν τα νοσοκομεία μας τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η ένταξη στην κατηγορία Α των άγονων περιοχών γίνεται προκειμένου να ενισχυθούν τα κριτήρια προσέλκυσης σε μια δύσκολη παραμεθόριο περιοχή όπως η Π.Ε. Πέλλας και να επιτευχθεί τελικά η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού σε όλες τις Νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής.

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση συστηματικά μέσα στον τελευταίο χρόνο επιχειρεί με ουσία και συνέπεια να επιλύσει το πρόβλημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, με προκηρύξεις, και τώρα με ισχυρά κίνητρα τόσο με την διεύρυνση των κριτηρίων για τις άγονες περιοχές όσο και με επιπλέον οικονομική ενίσχυση που θα λαμβάνουν οι ιατροί που θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε αυτές τις περιοχές. Βασικός στόχος είναι τα νοσοκομεία της περιοχής μας να εξυπηρετούν τους πολίτες και να μειωθεί η ταλαιπωρία από την έλλειψη ειδικοτήτων. Η υγεία αποτελεί μια βασική μου προτεραιότητα και συνεχίζω να παρακολουθώ στενά τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών υγείας της περιοχής μας, διεκδικώντας αλλά και προωθώντας τις προτάσεις προς τους αρμόδιους. Ευχαριστώ πολύ την ηγεσία του υπουργείου για την συνεχή και παραγωγική συνεργασία».