Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα την Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και την σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας. Κατά την ομιλία του ο Βουλευτής τόνισε την σημασία που έχει ο σωστός και αποτελεσματικός σχεδιασμός στις πολιτικές υγείας και ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει με μέθοδο και σχέδιο σε μία πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγεία με στόχο την βελτιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε ότι «με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων», και ότι «πλέον κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε ιατρό στην περιοχή που ζει και κατοικεί».
Επιπλέον, ο Βουλευτής ανέφερε πως στην Πέλλα το έργο του Υπουργείου «ήδη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά» με την συνέχιση των Ανακαινίσεων – Αναβαθμίσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, την ανακαίνιση της ΜΕΘ Γιαννιτσών και των Χειρουργείων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, την προκήρυξη 12 θέσεων στα νοσοκομεία της Πέλλας με τα νέα κίνητρα των άγονων περιοχών τύπου Α’, ενώ υλοποιείται και η έναρξη γυναικολογικού ιατρείου στην Κρύα Βρύση και άλλα έργα που είχαν καταγραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού υγείας στην Πέλλα.
Τέλος, ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι: «η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει αδιάλειπτα την προσπάθειά της για μια ριζική μεταρρύθμιση, αναβαθμίζοντας όλους τους τομείς της χώρας. Η σωστή εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών αποφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα. Και το Υπουργείο Υγείας έχει καταφέρει όλο αυτό το διάστημα οι πολιτικές του να αποφέρουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα»
Δείτε ολόκληρη την Ομιλία εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
«Κυρία Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα ακόμα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που βάζει, θα έλεγα, ένα επιπλέον λιθαράκι στη συνολική αυτή μεταρρύθμιση που αφορά στον σημαντικό τομέα των πολιτικών της υγείας.
Η Κυβέρνηση δείχνει, όχι μόνο σε λόγια, αλλά κυρίως σε έργα, ότι παίρνει τον τομέα αυτόν πάρα πολύ σοβαρά. Σε όλα τα επίπεδα, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί με σχέδιο, με στρατηγική, με όραμα να εκσυγχρονίσει, τόσο τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας, όσο και τις υποδομές του. Εάν δει κανείς συνολικά τη μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στον τομέα της υγείας, θα δει ότι υπάρχει μέθοδος που επιχειρεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση των παροχών υγείας σε όλα τα επίπεδα. Και νομίζω ότι όσο προχωράει αυτή η προσπάθεια, γίνεται όλο και πιο σαφής, ενώ αρχίζουν ήδη να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα με συγκεκριμένα βήματα, πρώτον, να επιλύσει σημαντικά ζητήματα που προέκυπταν στην παροχή υγείας προς τους πολίτες και, δεύτερον, να διαμορφώσει εκ νέου το παρατημένο, θα έλεγα, και ταλαιπωρημένο από την κακοδιαχείριση και την απαξίωση σύστημα υγείας. Ένα άλλο στοίχημα που θεωρώ πως έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου, είναι η εναρμόνισή του με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας και των εξελίξεων. Και θα έλεγα ότι είμαστε μια χώρα που οι παροχές υγείας είναι πολύ καλύτερες σε πολλές περιπτώσεις από αυτές του εξωτερικού, αν αναλογιστούμε το επίπεδο προσοχής του ασθενή και των εξετάσεων, προληπτικών και μη, που γίνονται.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στο ιδανικό επίπεδο. Βλέπουμε, όμως, με χειροπιαστά στοιχεία ότι γίνονται και έργα και γίνονται και ουσιαστικές προσπάθειες. Και το κρίνω αυτό με βάση τη δική μου περιφερειακή ενότητα την Πέλλα, όπου νομίζω ότι αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα επαρχίας και παραμεθορίου. Αυτή τη στιγμή η Πέλλα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Οι προκηρύξεις έβγαιναν όλες άγονες, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές φυσικά. Άμεσα, όμως, το Υπουργείο προχώρησε στην ένταξη των δομών υγείας της Πέλλας -των νοσοκομείων αρχικά και των κέντρων υγείας- στις άγονες περιοχές τύπου Α’, δίνοντας έτσι περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας, αλλά και σε αυτούς που υπάρχουν να μην εγκαταλείψουν. Οι νέες προκηρύξεις για δώδεκα θέσεις στα νοσοκομεία της Πέλλας πλέον έγιναν με βάση τα νέα κίνητρα προς τους γιατρούς και αναμένουμε ότι σύντομα οι κενές θέσεις θα στελεχωθούν γιατί φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον.
Αναμένουμε βέβαια, κυρία Υφυπουργέ, και τη συμπληρωματική ΚΥΑ όπου θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα κέντρα υγείας της Κρύας Βρύσης, της Σκύδρας, της Αριδαίας, της Άρνισσας για την ένταξή τους στα άγονα τύπου Α’. Ταυτόχρονα επίσης σε επίπεδο αναβάθμισης των υποδομών, έχουμε τις ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις των κέντρων υγείας και των νοσοκομειακών μονάδων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, στη Άρνισσα, στην Αριδαία, στην Κρύα Βρύση, καθώς και τα έργα επέκτασης στη ΜΕΘ των Γιαννιτσών, την ανακαίνιση των χειρουργείων στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά, και την ενεργειακή αναβάθμιση και στα δύο μας νοσοκομεία. Η Υφυπουργός, η κ. Αγαπηδάκη, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τα κέντρα υγείας της Πέλλας, όπου κατέγραψε τις ανάγκες και σε προσωπικό, αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και ήδη κάποιες από τις δεσμεύσεις ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Θα έλεγα, για παράδειγμα, ότι ξεκίνησε να λειτουργεί το γυναικολογικό ιατρείο που είχαμε πει τότε στην Κρύα Βρύση, ενώ και άλλα έργα τα οποία είχαν καταγραφεί, έχουν ξεκινήσει. Και τα αναφέρω όλα αυτά για να δείξω πως η ηγεσία του Υπουργείου δουλεύει με μέθοδο και δουλεύει και με σχέδιο, αναδιαμορφώνοντας πλήρως το πεδίο της δημόσιας υγείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου θέτει μια σειρά από σημαντικά επιπλέον ζητήματα, όπως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που είπαν πολλοί συνάδελφοι, ενός πολύ σημαντικού πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που δίνει έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και στη μείωση των ανισοτήτων. Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που ζει και κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί ιατροί. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς για να εκπαιδευτούν σε ειδικότητες της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, της Εσωτερικής Παθολογίας.
Το σχέδιο νόμου, όμως, προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας τον προσωπικό παιδίατρο. Παράλληλα ιδρύονται πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή-Τμήμα της χώρας, με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στους πολίτες, την εκπαίδευση των γιατρών, την έρευνα και την ανάπτυξη των προγραμμάτων.
Μία ακόμη σημαντική προσθήκη που ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός το πρωί, και είναι πολύ σημαντικό, είναι η έναρξη 37.000 δωρεάν χειρουργείων που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινώντας από πίσω προς τα εμπρός, από τους συμπολίτες μας δηλαδή που περιμένουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο. Αυτή η ρύθμιση θεωρώ πως θα δώσει σημαντική ανάσα. Στόχος από αυτό το μέτρο είναι να έχουν πρόσβαση στα χειρουργεία τα απογευματινά όλοι οι πολίτες, και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα δηλαδή να πληρώσουν για να χειρουργηθούν σε απογευματινό ιατρείο του ΕΣΥ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει αδιάλειπτα την προσπάθειά της για μια ριζική μεταρρύθμιση, αναβαθμίζοντας όλους τους τομείς της χώρας. Η σωστή εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών αποφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα. Και το Υπουργείο Υγείας έχει καταφέρει όλο αυτό το διάστημα οι πολιτικές του να αποφέρουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται και υλοποιείται σταδιακά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα ικανοποιεί τους υγειονομικούς, θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του πολίτη, που είναι ο στόχος, και θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του σήμερα.
Κύριε Πρόεδρε, για όλες αυτές τις θετικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας θα υπερψηφίσω το παρόν σχέδιο νόμου.
Ευχαριστώ πολύ».